- Wormwood -


Wie wij zijn. Voor eenieder die verder kijkt dan zijn neus lang is, is dat een vraag die de drijfveer levert.

Wie ben jij.

Wie ben ik.

We willen ons graag onderscheiden als individu, hoewel een vreemde zonderling vaak als té anders wordt gezien. Wanneer wordt je gewaardeerd omwille van je unieke aspecten, en wanneer wordt je er voor buitengesloten? Het is een dunne scheidslijn die weinig durven te bewandelen, omdat we als de groepsdieren die we zijn graag sociale contacten behouden.

 

Ik hoop in mijn werk vragen te kunnen stellen die mensen aan het denken kunnen zetten, hoewel ook ik vaak werk maak gewoonweg omdat ik het leuk/mooi vind om te maken. Als ik kijk naar mezelf, dan wil ik meer zijn dan enkel een kunstenaar. Tevens Filosoof, wetenschapper, onderzoeker, en bovenal een individu die alles blijft bevragen. Ja, ook ik ben gewoon mens dat gevoelig is voor het oordel van anderen, maar dat betekent niet dat je op moet geven met de zoektocht naar jezelf. In mijn werk ben ik ook steeds op zoek naar uitdagingen. Nieuwe manieren om iets te verbeelden, andere media, fysieke en mentale aspecten in het leven.

Alsemkruid (Artemisia absinthium) staat ook wel bekend als Wormwood, en zoals vele planten en kruiden zijn er vele betekenissen verbonden die zijn oorsprong vinden in onze geschiedenis.

'Wormwood' is een plant die het kwaad met kwaad bestrijden vertegenwoordigd.

 

In de Bijbel, en voornamelijk de Thora/het Oude Testament is Alsemkruid een symbool van zonden en de slechte acties van de mens, door het ultieme bitter dat deze plant in zich draagt. In het boek Openbaringen is Alsem de ster die uit de hemel valt en een derde van het water zo bitter maakt dat het ondrinkbaar is geworden, en zo dood veroorzaakt.

 

Wie het waagt om zelf thee te zetten van de wormwood, zal ervaren dat het zo ontiegelijk vies is, dat het moeilijk is om één kopje puur weg te drinken. Met suiker en anijs is het niet veel beter. De vraag is dan ook, waarom zou iemand het drinken? En dat vraagt elke parasiet en monster in jou lichaam zich ook af. Er gaan zelfs geruchten rond dat het tegen kankercellen zou werken. Alsemkruid, dat maar maximaal 4 weken zonder pauze mag worden gebruikt, is reinigend. Het is een krachtig middel dat, ondanks het wordt vergeleken met het kwaad, juist kwaad bestrijd in het lichaam. Een aftreksel rondom je moestuin gegoten zou zelfs slakken weg houden. 

 

Ook is wormwood het hoofdbestanddeel van Absinth, het beruchte groene drankje van poëten en kunstenaars in de eerste helft van de vorige eeuw dat nu enkel in afgezwakte vorm nog legaal is in Nederland. Alsem in combinatie met alcohol doet een stof vrijkomen waardoor hallucinaties niet ongewoon zijn. Vandaar de bijnaam 'Groene Fee'. Groen drankje, hallucinaties, je snapt het wel :) 

Hiernaast een eigen visie op de groene Fee, meer gebaseerd op de plant zelf dan het drankje. dat de naam draagt. Wellicht dat ze geschikt is als mascotte, alleen zal ik er dan eerst nog wat verschillende versies tegenaan gooi, want er zijn zo veel mogelijkheden met het elfenrijk, en planten. Maar wellicht drukt een fantasie wezen als mascotte ook wel een stempel op mij als kunstenaar die ik niet wil. Ik zal er nog een nachtje over slapen,